De Hobbytuinier echinacea zaden

Nu ook zaden van planten en siergrassen, die heel goed met echinacea's zijn te combineren, zoals: Achillea, Delphinium (Ridderspoor), Helenium, Monarda, Rudbekia, Salvia en Veronica en de siergrassen Calamagrostis, Deschampsia, Eragrostis, Panicum, Pennisetum en Sporobolus.
Zie de pagina's planten zaden prairietuin en siergrassen zaden prairietuin

Vanaf 8 oktober 2018 nieuwe oogst zaden

Echinacea Purpurea Zaden 40 stuks voor 50 eurocent
Overige soorten 30 zaden € 0,65 en bepaalde soorten 15 zaden voor € 0,45

Bewaar de zaden in het zadenzakje of in een envelop in een tupperware (of een lege ijsdoos enz.), in de koelkast.

De zaden worden ook in België geleverd.

De foto's zijn van de echinacea's in onze tuin. De zaden zijn van deze planten afkomstig.

de zaden

De verschillende zaden kun je vinden onder de link Echinacea zaden in de linker kolom van deze pagina.

Door het bezoek van bijen en vlinders kan de gekweekte plant door kruisbestuiving andere eigenschappen vertonen ten opzichte van de oorspronkelijke plant.


het ontkiemen van de zaden

Echinacea zaden ontkiemen bij een temperatuur van 20 ° C. vrij snel, afhankelijk van de grond en de klimaatomstandigdheden. Als maatstaf wordt circa twee weken aangehouden. De grond moet constant vochtig, maar niet te nat zijn. De zaden met een zeer dun laagje grond afdekken. Sommige soorten (Angustifolia, Paradoxa, Pallida, Pallida Hula Dancer, Simulata en Tennesseensis) hebben soms eeen koudebehandeling nodig. Indien na 3 à 4 weken geen kieming de zaden een koudebehandeling gedurende 2 à 3 weken met een temperatuur tussen -4 en +4 ° C. geven. Hierna weer verder gaan met een temperatuur van ongeveer 20 ° C.

het zaaien

Het zaaien van de zaden kun je in huis doen in potjes en zaaibakken of buitenshuis eveneens in potten en zaaibakken of direct ter plekke in de tuin of direct in een voor de plantjes bestemde bloempot of bloemenbak.
De echinacea is een schitterende vaste plant. Vaste planten kun je in de regel buitenshuis eind april/mei zaaien. Binnenshuis begin ik in verband met het testen van de zaden, reeds in september met het kweken van de echinacea's. Dit is wel wat aan de vroege kant. Wanneer je in de periode van december/januari begint met zaaien binnenshuis heb je begin mei mooie planten, die je na het afharden zo in de tuin kan plaatsen. Het voordeel is dat de plant meestal in het eerste jaar al bloemen zal geven.

Mijn manier van kweken van echinacea's binnenshuis: lees verder...

Veel zaaiplezier!